top of page
  • box 2 box

Ο κρίκος που κοντεύει να σπάσει

Το πρώτο σαββατοκύριακο του Φεβρουαρίου φεύγει έχοντας αφήσει ένα δείγμα ικανοποίησης για τους Πολίτες. Η αρμάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα υπέταξε τους Κανονιέρηδες και πλησίασε την Λίβερπουλ στους δύο βαθμούς, προσθέτοντας πίεση ενόψει του σημερινού βραδινού αγώνα της.


Το πρωτάθλημα έχει πάρει για τα καλά φωτιά, με τις δύο ομάδες να πρόκειται να τα δώσουν όλα μέχρι τέλους. Ωστόσο στο σημερινό άρθρο δεν πρόκειται να αναλωθώ σε κάποια ανάλυση για το ποιος θα κατακτήσει την Πρέμιερ Λιγκ, μιας και από δαύτες μπορεί κάποιος να βρει αρκετές. Άλλωστε είναι τέτοιες οι καταστάσεις που τα δεδομένα αλλάζουν από μέρα σε μέρα.


Για να είμαι βέβαια, απόλυτα ειλικρινής, το θέμα μας σήμερα αφορά έναν ποδοσφαιριστή από τις δύο προαναφερθέντες ομάδες. Είναι ένας παίκτης που κάλλιστα θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος, πως ο προπονητής του, σχεδιάζοντας την ενδεκάδα του θα τον ονομάτιζε πρώτο.


Αφού φλυάρησα αρκετά, γεμίζοντας σας περιέργεια, αναφέρομαι στον Φερναντίνιο από την ομάδα της Μάντσεστερ Σίτυ. Την ανάλυση για τον συγκεκριμένο παίκτη, την συνοδεύει η απορία για το ποιος θα μπορούσε να τον αντικαταστήσει τώρα που τα ποδοσφαιρικά χρόνια αρχίζουν να τον βαραίνουν επικίνδυνα;!


Ο Βραζιλιάνος τον Μάιο «πατάει» τα 34 και ο Πεπ έχει αρχίσει από τώρα να πονοκεφαλιάζει για το πώς θα αντιδράσει σε μια τέτοια περίπτωση. Πριν το ματς με την Γουλβς, είχε δηλώσει πως δεν υπάρχουν αρκετοί παίκτες που να μπορούν να «φορέσουν» τα παπούτσια του. Έχει απόλυτο δίκιο αν αναλογιστούμε πως ο Φερναντίνιο γνωρίζει τα πάντα για το αγγλικό πρωτάθλημα και είναι ένας ολοκληρωμένος παίκτης που ξέρει με κάθε λεπτομέρεια τι να κάνει σε οποιοδήποτε αγώνα.

Πλέον όμως δεν θα μπορεί να αγωνίζεται με την ίδια συχνότητα αφού και οι τραυματισμοί έχουν κάνει την εμφάνιση τους. Δυστυχώς για την Σίτυ, η οποία είναι απόλυτα εξαρτημένη από τον ίδιο, η απουσία του φάνηκε την περίοδο των Χριστουγέννων. Σε δύο μάτς πρωταθλήματος που έλειψε, οι Πολίτες υποχρεώθηκαν σε ισάριθμες ήττες. Στατιστικά η Σίτυ όταν παίζει ο Βραζιλιάνος έχει 75% ποσοστό νικών ενώ όταν απουσιάζει το συγκεκριμένο ποσοστό πέφτει στο 64,3%.


Τι είναι αυτό λοιπόν που κάνει τον πρώην παίκτη της Σαχτάρ τόσο σημαντικό για την πορεία της Σίτυ;

Αυτή είναι μια μορφή της διάταξης του Πεπ όπου ο Βραζιλιάνος έχει τη δυνατότητα να ανέβει στο χώρο αλλά και επίσης με την οξυδέρκειά του είναι ικανός να οδηγηθεί στο πλάι για να κόψει μια ενδεχόμενη αντεπίθεση των αντιπάλων

Ο Φερναντίνιο εξελίχθηκε αισθητά υπό την ηγεσία του Πελεγκρίνι αλλά η απόδοσή του εκτινάχθηκε υπό τις οδηγίες του Πεπ. Μπορεί να είναι φαινομενικά ένα αμυντικό χαφ αλλά οι αρετές του είναι υπερβολικά πολλές. Καλύπτει χώρους, πιέζει ψηλά, ανεβαίνει στο γήπεδο όταν κρίνει ότι είναι απαραίτητο και διαβάζει εξαιρετικά το παιχνίδι. Διαθέτει τις ικανότητες ενός πλεϊμέικερ - ξέροντας πότε και πώς να πασάρει - αλλά και τις αρετές ενός σκληρού κόφτη. Κάνοντας έξυπνα φάουλ δεν αφήνει εκτεθειμένη την άμυνα του αφού και το τρανζίσιον παιχνίδι του είναι εκπληκτικό. Ο Γκουαρδιόλα τον μεταμόρφωσε σε ένα πολυ-εργαλείο για την ομάδα του, φτάνοντας τον πολύ κοντά στο πρότυπο του Μπούσκετς που σίγουρα είχε στο μυαλό του, βλέποντας τον Βραζιλιάνο.


Όσον αφορά τον αντικαταστάτη του, μια λύση εκ των έσω δύσκολα θα βρεθεί. Ο Γκουντογκάν δεν διαθέτει την απαιτούμενη σοβαρότητα στα αμυντικά καθήκοντα του ενώ ο Ντελφ κρίνεται ανεπαρκής. Σίγουρα η εύρεση του κατάλληλου παίκτη θα είναι δύσκολη για το επιτελείο του Γκουαρδιόλα αφού θα πρέπει να καλύψουν τόσο τις δημιουργικές του ικανότητες όσο και την αμυντική του παρουσία στις τέσσερις γραμμές. Ο Φερναντίνιο είναι ο θερμοστάτης αυτής της ομάδας. Είναι ο κρίκος που κρατάει την ισορροπία ανάμεσα στο μανιωδώς επιθετικό παιχνίδι των Πολιτών και στην προστασία της εστίας του Έντερσον. Συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά ενός 6αριού νέας γενιάς που κάθε προπονητής θα ήθελε να έχει στην ομάδα του.



Τόσο οι διοικούντες της Σίτυ όσο και ο Γκουαρδιόλα, δεν θα σπαταλήσουν τα χρήματα πριν πειστούν για την ποιότητα του αντικαταστάτη. Μια μεταγραφή τύπου Μπούσκετς ή Κίμμιχ ορθό θα ήταν να μην την περιμένετε οι φίλοι των Πολιτών. Θεωρώ πως ο αντικαταστάτης δεν θα κάνει τον απαραίτητο «θόρυβο» με την άφιξη του στο Μάντσεστερ, όπως άλλωστε και όταν έφτασε ο Φερναντίνιο δεν ήταν η μεγάλη έκπληξη του μεταγραφικού παζαριού.

Οπότε λοιπόν μην σας κάνει εντύπωση αν δούμε κάποιον από την Αταλάντα του Γκασπερίνι ή από την Χοφενχάιμ του Νάγκελσμαν να βρίσκεται του χρόνου στο Έτιχαντ.


Zvan Boy

15 views0 comments
bottom of page